Verhuurhypotheken interessantere belegging dan reguliere hypotheken
Jeroen Spoor

Jeroen Spoor

30 augustus 2021

Interview met Jeroen Spoor, Chief Investment Officer (CIO) bij Build Finance:

Build Finance biedt banken, verzekeraars en pensioenfondsen een beleggingsmandaat in verhuurhypotheken met een minimum inleg van 100 miljoen euro. Jeroen Spoor, Chief Investment Officer (CIO) bij Build Finance, beantwoordt enkele veel gestelde vragen over het beleggen in verhuurhypotheken.

Wat zijn verhuurhypotheken?
“Verhuurhypotheken zijn leningen aan vastgoedinvesteerders met huurwoningen als onderpand. Bij Build Finance verstrekken we dit soort leningen tussen de 2 miljoen en 15 miljoen euro aan professionele vastgoedinvesteerders, die zich richten op zelfstandige huurwoningen in het sociale huur- en middenhuur-segment.”

Waarom zijn verhuurhypotheken een interessante belegging voor institutionele beleggers? 
“Reguliere hypotheken zijn de laatste jaren een populaire belegging voor verzekeraars, pensioenfondsen en middelgrote banken. De schaduwkant van dit succes is dat het rendement op deze hypotheken minder aantrekkelijk is geworden. De rentetarieven voor verhuurhypotheken zijn momenteel twee tot drie keer zo hoog, terwijl bijvoorbeeld het  kapitaalbeslag voor Basel IV maar zo’n 40% hoger ligt.” 

Is er voldoende vraag naar dit soort leningen? 
“Jazeker! Wij hebben in de eerste vijf maanden sinds onze livegang al voor ruim 300 miljoen euro aan aanvragen gezien. Door onze propositie iets aan te passen – met name om de concurrentie met de grootbanken beter aan te kunnen – kunnen we nu nog meer aanvragen honoreren.” 

Zijn er ook risico’s en zo ja, hoe gaat Build Finance hiermee om? 
“Met de komst van een aantal nieuwe spelers op de markt voor verhuurhypotheken hebben meerdere aanbieders hun risicoprofiel verruimd. Zij bieden hogere financieringen en lagere aflossingen, wat een hoger herfinancieringsrisico met zich meebrengt. Daarnaast ligt de woningmarkt natuurlijk onder een vergrootglas bij de politiek: er is een groot tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen, Nederland moet verduurzamen en de rol van private verhuurders staat ter discussie. Bij Build Finance hebben we hier natuurlijk een mening over. Binnenkort wijden we hier speciale aandacht aan, dus houd onze sociale media in de gaten!” 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.